Over zelfvertrouwen en hooggevoelig zijn…

Je zit op een feestje gezellig wat te praten in een groep. Er komt een koppel bij staan die kennelijk ruzie hebben, de sfeer verandert en je voelt je ongemakkelijk. Je batterij loopt in een razendsnel tempo leeg. Meer nog, na enkele minuten is jouw batterij plat. Je voelt je plots zo moe en het liefste van al zou je meteen naar huis willen gaan.

Herken je dat gevoel?

Als je hooggevoelig (HSP) bent, krijgen jouw lichaam en geest zoveel prikkels te verwerken. Niet enkel van wat de anderen vertellen, maar ook de irritaties, frustraties en het verdriet van anderen. Als HSP kan je jezelf op die manier kwijt geraken in de groep. Je bent zo gevoelig voor de emoties van de anderen en hun mening dat je jezelf kwijt geraakt. Je gaat op in de anderen, in de omgeving. Meer nog, je wordt de omgeving.

 

Inderdaad… Je bent een spons. Help, wat nu?

Doordat je zo opgaat in de omgeving, kan je jezelf in vraag gaan stellen en twijfelen aan jezelf. Dat is niet nodig. Hooggevoelig zijn is net een eigenschap dat jou erg bijzonder maakt in een groep.
Het is vooreerst belangrijk dat je jezelf en jouw hooggevoeligheid gaat leren kennen en aanvaarden. Slecht 20% van de bevolking is HSP, je bent dus inderdaad anders dan de grote massa, maar dat is ok. Aanvaard jezelf en omarm je gevoeligheid.

Neem ook voldoende tijd voor jezelf, luister naar jouw lichaam. Als je moe bent, of je voelt je overprikkelt, neem dan even rust of zonder je even af van de groep.

Een heel eenvoudige en praktische oefening voor het vergroten van jouw zelfvertrouwen is de ‘Power Pose’. Maak jezelf groot en breed, armen wijd, schouders naar achter, benen uit elkaar. Door af en toe heel bewust op deze manier te gaan staan, vergroot je je zelfvertrouwen om bijvoorbeeld een moeilijk gesprek aan te gaan of een belangrijke beslissing te nemen.

Hooggevoelig zijn is iets unieks. Als je een goed inzicht hebt in wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee om moet gaan, is het een zegen. Ervaar jij hooggevoelig zijn eerder als een vloek of heb je het soms toch moeilijk met die veelheid aan prikkels? Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen?

Je bent zo uniek en waardevol! Twijfel je daar? Vandaag kan je daar verandering in brengen.

Lees het boek van Elaine N. Aron over Hoogsensitieve personen, of maak een afspraak met een coach die gespecialiseerd is in hooggevoeligheid en zelfvertrouwen. Geef jezelf de kans om helemaal in je HSP kracht te gaan staan.