Over vallen en weer opstaan. Hoe doe je dat?


Verlies, rouwen
 geldt niet alleen bij het overlijden van iemand dat je graag ziet. Rouwen doe je ook bij een verlies van een baan, een relatie, een vriendschap, een droom, een goede gezondheid,… 

Elke keer wanneer je in aanraking komt met verlies herken je verschillende fases. Hoe lang die fases duren en in welke volgorde, verschilt bij iedereen.

‘Gewoon even doorzetten, positief denken, … of zet je er toch over.’ Je omgeving bedoelt het goed, maar dat is niet altijd het beste advies dat je kan krijgen. Want zo eenvoudig is het natuurlijk niet. ‘Je er over zetten’ zal helaas niet werken, tenzij je er doorhéén gaat.

Dat moet uiteraard niet alleen. Het is belangrijk dat je een veilige plek hebt om je gevoelens te uiten, dat je niet alleen wordt gelaten in dit proces.

Respect voor ieders uniek proces is zo belangrijk. Bewust zijn van de verschillende fases en mild zijn voor jezelf zijn, kan jou al een heel stuk verder helpen.

Kübkerr-Ross heeft het over 5 verschillende fases.

‘Goodbyes hurt when the story is not finished and the book

has been closed forever!’

Fase 1: Paniek en ongeloof

Je weet niet wat er je overkomt, je kan onmogelijk accepteren wat er gebeurt. Deze fase kan je als verlammend ervaren, je kan ook allerlei fysieke klachten ervaren. Het voelt letterlijk alsof de grond onder je voeten wordt weggehaald.

 

Fase 2: Ontkenning

Er is nog hoop. Je gaat de situatie ontkennen en je gaat terug naar de situatie net vóór de pijnlijke situatie, je denkt na over hoe je de situatie eventueel nog kan bijsturen.
Er is nog hoop en dat geeft jou kracht om door te gaan. Het is valse hoop en na een tijdje kom je tot dat inzicht.

 

Weerstand, de 3de fase bij het verwerken van verdriet

Fase 3: Weerstand: woede, angst en schuld

Als de waarheid doordringt, ontstaat er kwaadheid. Je kan die woede op iedereen projecteren, op jezelf maar ook op je omgeving.
Vaak ben je kwaad op de mensen die het meest van je houden. Je bent even alle logica kwijt. Je legt de schuld bij de ander.
Je ziet je eigen aandeel niet of je bent nog niet klaar om er naar te kijken.

Vaak zit er achter die kwaadheid veel verdriet, angst of spijt.
De ene persoon zal de noodzaak hebben om het verdriet te tonen, op verschillende manieren.
Maar de andere kan net het tegenovergestelde doen; geen boosheid of angst uiten. 

Soms weet je niet hoe je de gevoelens moet uiten, je wil een ander niet opzadelen met je problemen of angst, je wil je groot houden voor de ander, je schaamt je voor de situatie,…. Er zijn zoveel redenen mogelijk. Maar wanneer je je emoties ruimte geeft, of leert geven, is de kans groter dat je hier niet blijft aan vast zitten.

 

Fase 4: Aanvaarding, loslaten, accepteren

Je hebt nu vaak echt het dieptepunt bereikt. Vanaf nu is het weer uit het dal klimmen. Het is niet voldoende om te zeggen: ‘Ik ben er klaar mee.’
Jij en je omgeving moeten zichtbaar verandering kunnen zien, pas dan ben je zeker dat je het écht hebt aanvaard. Je kan dit bijvoorbeeld merken doordat je niet meer emotioneel wordt als je over de situatie praat, je weer beter slaapt, je meer ontspannen bent  wanneer anderen verandering opmerken.

Jezelf in vraag stellen is belangrijk in deze fase. Je kan dit alleen, met vrienden of familie, maar als je dat liever met iemand objectief doet, kan dat bijvoorbeeld ook met een coach.

Vragen als:

  • Wat was nu mijn aandeel?
  • Ken ik iemand in de omgeving die dit ook heeft meegemaakt?
  • Hoe is die er mee omgegaan?
  • Wat heb ik nu nog nodig om het te accepteren?

 

Fase 5: In actie komen

In deze fase krijg je weer hoop en kom je weer in actie. Je kijkt niet meer achterom, maar vooruit.
Je neemt je verantwoordelijkheid op en komt in actie.

In deze fase is er terug ruimte voor nieuwe doelen en plannen. Je bent wijzer geworden, je hebt nieuwe inzichten. Je energie neemt ook weer toe. En je gaat stilletjes aan weer genieten en betekenis geven aan nieuwe situaties en/of mensen.

Loslaten is niet vergeten. Het is het verlies een plaats geven in het leven, en verder gaan.

Heb je nood aan een luisterend oor, een klankbord? Wil je graag jouw verhaal kwijt?

Reserveer via onderstaande knop een gratis online gesprek. Ik neem graag de tijd om naar jouw verhaal te luisteren!